Wanneer men werkt met elektriciteit wordt vaak gebruik gemaakt van transformatoren. Transformatoren zijn specifieke apparaten waardoor een hoge wisselspanning wordt omgezet in een lagere wisselspanning. Voordat je dit begrijpt moeten we echter nog een stukje terug, wat is wisselspanning? Wisselspanning is een type stroom dat wordt geleverd door de centrale. Vanuit de centrale worden kabels weggestuurd met daarin een specifieke elektrische lading. Een wisselspanning heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van gelijkspanning:

  • Makkelijker te vervoeren over lange afstand
  • Eenvoudig te bewerken

In de eerste plaats is wisselstroom makkelijker te vervoeren. Dit kom omdat over lange afstand in verhouding weinig elektriciteit verloren gaat. De stroomsterkte blijft (afgezien van de weerstand van de kabel) relatief gelijk. Hetzelfde geldt voor het voltage. Bij gelijkspanning is dit niet het geval. Over langere afstanden verlies je kracht en spanning binnen de geleider. Wanneer je vanaf de centrale, die vaak ver buiten de stad is gebouwd, naar een elektriciteitshuisje wilt moet je dan dus accepteren dat veel energie verloren gaat. Dit is een belangrijke reden waarom vaak gekozen wordt voor wisselspanning. Een tweede reden is dat deze vorm van spanning eenvoudig te bewerken is. Hier komen de transformatoren weer om de hoek kijken. Een transformator kan wisselspanning (elektrische lading) met een hoog ampère en voltage omzetten naar een lager voltage met een hoger ampère. Transformatoren kunnen alleen werken met wisselstroom, omdat de interne mechaniek een magneetveld creëert wat alleen werkt met een veranderlijke spanning. De kracht van de elektrische lading bepaalt mede in hoeverre apparaten deze stroom kunnen gebruiken. Ze passen de wisselstroom aan naar de waarden die ze nodig hebben om goed te functioneren. Bij gelijkspanning is deze bewerking niet mogelijk of is een stuk moeilijker uit te voeren. Dit voorkomt dat gelijkspanning gebruikt wordt voor huishoudelijke applicaties. Het is dus vanwege al deze voordelen handig wisselstroom te produceren in de centrale, maar hoe gaat een transformator hier dan precies mee om? Een transformator werkt met twee spoelen, waarvan 1 de primaire spoel is. Via inductie wordt in de tweede spoel ook elektriciteit opgewekt. Inductie houdt in dat twee geleiders in hetzelfde bewegende magnetische veld allebei elektrisch geladen worden. Door de grote van de tweede spoel aan te passen is het mogelijk de spanning te laten dalen en de stroomsterkte te laten toenemen, of andersom.

Toepassingen transformatoren

Er zijn talloze toepassingen van transformatoren. Natuurlijk hoort bij elke toepassing een unieke transformator. De meest bekende transformatoren zijn:

  • Hoogspanningstransformator
  • Scheidingstransformator
  • Veiligheidstransformator
  • Regelbare transformator

De eerste veelvoorkomende transformator is de hoogspanningstransformator. Een andere naam voor dit type is de nettransformator. Dit apparaat wordt met name gebruikt voor het verhogen en verlagen van de netspanning. Zonder deze apparaten zou het niet mogelijk zijn om elektriciteit over lange afstanden te verplaatsen. De spanning in de hoogspanningskabels wordt verhoogd tot een punt waarop vervoer over grote afstanden mogelijk is. Zonder deze transformatoren dus ook geen elektriciteit. De tweede vorm is de scheidingstransformator. Deze transformatoren worden vaak in badkamers toegepast. Dit type geeft elektrische lading door in een verhouding van 1:1. Stroomspanning en stroomsterkte blijven dus hetzelfde. Waarom zou je dit dan willen gebruiken? Een scheidingstransformator zorgt simpelweg voor een stukje veiligheid. Het elektriciteitsnet heeft een fasedraad en een nuldraad. Het aanraken van de nuldraad is ongevaarlijk, maar wanneer je de fasedraad aanraakt sta je onder stroom. Om dit te voorkomen zorgt de scheidingstransformator voor een onderbreking tussen het net en je apparaten. Er is geen directe verbinding meer tussen de dodelijke draad en je apparatuur. Met name in vochtige omgevingen is het gebruik van dit model eigenlijk noodzakelijk. Wanneer je per ongeluk contact maakt met één van de draden gebeuren er nu geen ongelukken. Je moet nog steeds niet beide draden aanraken, dan stroomt er natuurlijk weer stroom door! De veiligheidstransformator zit ook in de lijn van transformatoren die het werken met elektriciteit veiliger maken. Dit model levert een spanning van 24 of 42 volt en wordt gebruikt voor handgereedschap en bepaalde lampen. Voor mensen geldt een spanning tot ongeveer 42 volt als een “veilige spanning”. Je werkt dus met een heel lage spanning. Bovendien zijn deze transformatoren zeer goed geïsoleerd. Wanneer je ongelukken wilt voorkomen dan zijn deze transformatoren erg handig. Tot slot de regelbare transformator. Bij dit type is iets grappigs aan de hand. Bij dit model kunnen verschillende delen van de tweede spoel worden ingeschakeld. Je kunt dus zelf bepalen hoeveel spanning je uit de spoel wilt halen. Dit type gebruik je bijvoorbeeld bij toneelverlichting, waar je snel wilt kunnen switchen tussen weinig licht en heel veel licht. Ook in een scheikundelokaal zul je deze transformatoren veel terugzien. Dit type wordt ook wel een Variac genoemd.

Goede producten

Met elektriciteit moet je altijd goed oppassen. Daarom wil je natuurlijk apparaten van de beste kwaliteit wanneer je hiermee aan de slag gaat. Bij Eti vind je de beste elektronische apparaten voor de beste prijzen. Elk product wordt op maat gemaakt voor jouw situatie. Neem eens een kijkje op http://www.eti.nl/. De meeste modellen kunnen al binnen 1 tot 2 weken geleverd worden. Eti heeft meer dan 50 jaar ervaring in het vak. Je kunt er dus zeker van zijn dat je de beste kwaliteit in huis haalt. Wanneer er problemen ontstaan kun je altijd een email sturen of bellen. Je problemen worden dan door een deskundige medewerker bekeken die vervolgens met persoonlijk advies zal komen! Bij deze specialisten ben je altijd aan het juiste adres!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn