In Nederland is een huis zonder een goed verwarmingssysteem geen aantrekkelijke gedachte. Nu kunt u voor uw woning kiezen uit verschillende manieren van verwarmen, zoals een open haard of een cv-ketel. Maar wist u dat ook een infrarood paneel heel goed dienst kan doen als verwarming? Veel mensen zijn hier nog niet van op de hoogte, wat logisch is, het is namelijk nog een heel nieuwe ontwikkeling. Maar het is zeker een ontwikkeling die de toekomst heeft, aangezien een infrarood paneel zeer veel verschillende voordelen te bieden heeft. Het is namelijk een zeer duurzame manier om warmte in uw woning te krijgen, aangezien het werkt op elektriciteit. Dit betekent dat er geen verbrandingsproces plaatsvindt, waarbij rook vrij komt of waarbij stoffen in de lucht komen, zoals fijnstof. Het betekent ook dat het gebruik van een infrarood paneel geurloos is en dat is natuurlijk wel zo prettig. Doordat deze op elektriciteit werkt, kunt u het bovendien nog duurzamer maken door te kiezen voor groene stroom of zelfs zonnepanelen op uw eigen dak. Op die manier zorgt u ervoor dat de verwarming van uw woning helemaal geen invloed meer heeft op het milieu en dat is natuurlijk wel zo prettig. Vanwege deze zaken heeft het infrarood paneel dus echt de toekomst, we zijn immers steeds meer op zoek naar alternatieve vormen van verwarming vanwege de problematiek van de opwarming van de aarde en niet te vergeten de gaswinning in Groningen. Hoe meer mensen overstappen op deze nieuwe manier van verwarmen, hoe beter het voor het milieu is. Als u dus aan het nadenken bent over hoe u uw leven kunt verduurzamen of als u een nieuw verwarmingssysteem in uw woning aan wilt leggen, dan is het dus zeker aan te raden om eens wat meer informatie te lezen over het infrarood paneel.

Werking van een infrarood paneel

Hoe werkt verwarming via een infrarood paneel nu eigenlijk precies? Wie wel eens in een kuuroord in een infraroodcabine heeft gezeten, kan zich hier een voorstelling van maken. In feite stralen dergelijke panelen langgolvige straling uit. Bij het woord straling raken mensen vaak op hun hoede, maar dat is in dit geval niet nodig, het is een straling die compleet veilig is. Het gaat hierbij om straling die hoe dan ook in de aarde aanwezig is, in alle objecten. Het valt te vergelijken met zonnestraling, met als grote verschil dat de zon zowel lange als korte golven uitstraalt. Dit verschil zorgt ervoor dat u zich niet kunt verbranden door een infrarood paneel, terwijl dat met de zon natuurlijk wel het geval is. Een grote overeenkomst is het aangename gevoel dat ze beide opleveren. Verwarming door de straling van een infrarood paneel voelt grotendeels gelijk aan verwarmd worden door de zon en wie vindt dat nu niet prettig? Tussen een infrarood paneel en andere vormen van verwarming bestaat een groot verschil, namelijk de panelen zorgen voor het rechtstreeks verwarmen van personen en objecten, terwijl andere verwarmingsvormen de lucht in een ruimte verwarmen. Nadeel van dit laatste is dat er altijd kille plekken in huis blijven, bijvoorbeeld vlak bij een raam. Doordat een infrarood paneel u rechtstreeks zelf verwarmt, zult u nooit meer last ervaren van kilte in huis. Het heeft bovendien als voordeel dat het de lucht niet droog maakt en dat er geen stof door de lucht gaat dwarrelen, doordat de verwarmde lucht gaat bewegen. Bovendien gaat er bij veel verwarmingsvormen altijd energie verloren, maar dit is bij infraroodpanelen niet het geval, deze werken zeer efficiënt. Maar liefst 99% van de energie die gebruikt wordt, wordt meteen omgezet in warmte. Genoeg reden dus om hiervoor te kiezen!

Alles op een rijtje

Hierboven zijn heel wat voordelen van het gebruik van een infrarood paneel aan bod gekomen, te weten:

  • het is volkomen geurloos
  • er komt geen fijnstof of een andere schadelijke stof bij vrij
  • zeer duurzaam, helemaal als u kiest voor groene stroom of eigen zonnepanelen
  • comfortabele warmte, rechtstreeks in uw lijf
  • volkomen veilig
  • schone en droge lucht in u woning
  • geen kille plekken meer in huis
  • zeer efficiënte omzetting van energie in warmte

Maar dit is nog niet alles. Wist u bijvoorbeeld dat de installatie van een infrarood paneel zeer eenvoudig is? Zelfs als u twee linkerhanden hebt, kunt u dit helemaal zelf doen. Er hoeven namelijk geen leidingen aangelegd worden of andere aansluitingen gemaakt te worden, het enige wat u nodig hebt is een stopcontact. U hebt dus veel meer mogelijkheden wat betreft de plaatsing van de panelen, ze kunnen zowel op muren als aan het plafond bevestigd worden. Installatie hoeft u maar tien minuten te kosten. Een ander voordeel van een infrarood paneel is dat deze geheel onderhoudsvrij is. Waar cv-ketels en schoorstenen regelmatig gecontroleerd moeten worden en water in radiatoren aangevuld moet worden, hoeft u bij panelen na de aanleg helemaal niets meer te doen. U hebt dus ook geen onderhoudskosten meer. Daarbij is het ook nog goed om te weten dat u met deze panelen snel voor warmte in uw woning kunt zorgen, in vijf minuten is de ruimte warm. Wist u bovendien dat de aanschaf van een infrarood paneel voordelig is? U hebt de aankoopprijs snel terugverdiend door de lagere energierekening die u zult hebben. Al met al genoeg redenen dus om u eens verder te verdiepen in het infrarood paneel en de voordelen die het u op kan leveren.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn