Als u een huis wilt verkopen is de kans groot dat u gebruik wilt maken van een verkoopmakelaar. Hier zitten echter wel kosten aan vast. Het is zeker aan te raden gebruik te maken van een makelaar als u een woning wilt verkopen. De meeste mensen hebben te weinig kennis van de woningmarkt om dit zelfstandig te doen. Vooral als een huis niet bijzonder aantrekkelijk is voor een nieuwe koper, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud, is het advies van een aankoopmakelaar geen overbodige luxe. Hij of zij kan tips geven om de woning toch aantrekkelijk te presenteren en bovendien samen met u bepalen welke verkoopprijs de maximale prijs is voor de te verkopen woning. Zonder verkoopmakelaar loopt u het risico een veel te laag bedrag te krijgen voor uw woning. De kosten van een verkoopmakelaar wegen dan ruim op tegen de voordelen die hierbij komen kijken. Het is wel aan te raden van tevoren in te schatten hoeveel u hiervoor moet betalen. U kunt hiervoor contact opnemen met een makelaar of u online inlezen in de materie. Online is er veel te vinden over makelaars, courtage en kosten van een verkoopmakelaar. Als u dit doet bent u veel beter voorbereid en kunt u ook onderhandelen over de diensten die een verkoopmakelaar u levert. Zo bent u het best uit bij het inschakelen van een makelaar en het onderhandelen over de kosten voor een verkoopmakelaar. Een van de bronnen die u zou kunnen raadplegen is deze website: makelaarkosten.nl. Hier vindt u veelgestelde vragen over kosten van een verkoopmakelaar en de juiste antwoorden. 

Kosten verkoopmakelaar inzichtelijk maken

Een goede verkoopmakelaar maakt voor zijn of haar klanten altijd inzichtelijk waar de kosten precies in gaan zitten. U kunt gerust een offerte of prijsopgaaf opvragen bij uw makelaar, om de kosten verkoopmakelaar vooraf in te schatten. Zo is het proces van de verkoop van uw woning alweer een stuk beheersbaarder geworden. Er komen immers genoeg kosten kijken bij een dergelijk proces. U wilt dan niet teveel betalen voor de kosten van een verkoopmakelaar. De meeste mensen hebben vragen over kosten van een aankoopmakelaar. Vaak willen ze weten: 

  • Wat kost een verkoopmakelaar?
  • Wat kan een verkoopmakelaar voor mij betekenen?
  • Hoe houd ik de kosten verkoopmakelaar zo laag mogelijk?
  • Wanneer heb ik een verkoopmakelaar nodig?
  • Wanneer moet ik op zoek naar een verkoopmakelaar? 

Dit zijn logische vragen als u nog niet eerder een woning hebt verkocht. In veel gevallen is het slim om toch te kiezen voor een verkoopmakelaar, ondanks de kosten die ermee gepaard gaan. 

Aankoopmakelaar inschakelen bij aankoop woning

Als u aan de andere kant staat en juiste de kopende partij bent kunt u kiezen voor een aankoopmakelaar. Hierbij komen vaak ook kosten. Verkoopmakelaar en aankoopmakelaar krijgen immers beiden een vergoeding voor het geleverde werk. De aankoopmakelaar kan u helpen bij een strategie bij het bieden, advies geven over de vraagprijs en het huis oppervlakkig inspecteren. Voor een uitgebreide keuring van het huis zal een dergelijke makelaar altijd aan bouwkundige inspectie adviseren. Naast kosten voor een aankoopmakelaar zit de kopende partij dus ook met kosten voor een inspectie en eventueel de aankoopmakelaar. Hij of zij krijgt altijd een klein percentage commissie, ook wel courtage genoemd, van de totale vraagprijs van het gekochte huis. Dit zijn standaard regelingen binnen de woningmarkt. Het is logisch dat u vragen hebt over dit soort zaken. U kunt alles nog eens rustig nalezen op de website van makelaarkosten. U kunt daarnaast ook contact opnemen met een branchevereniging of belangenorganisatie voor huizenbezitters. Ook hierover is online veel informatie te vinden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn