Het krijgen van kinderen is een wonder, het hebben van kinderen een waar gedonder! Wie kent de uitdrukking niet? Opvoeden is voor veel stellen een flinke uitdaging en ik ken genoeg mensen die er een hele kluif aan hebben om hun kinderen de juiste manieren bij te brengen. Als ze eenmaal een jaar of 2,5 / 3 zijn beginnen ze een eigen willetje en vooral een eigen stem te ontwikkelen. Ze leren ‘nee’ zeggen en geven duidelijk aan als ze het ergens niet mee eens zijn. Dan begint het moeilijkste gedeelte van de opvoeding al. De meeste mensen hebben hulp bij het opvoeden van bijvoorbeeld hun ouders, oudere broers of zussen met kinderen of van bevriende stellen met kids. Maar er zijn ook mensen die het helemaal alleen moeten doen, zonder hulp bij het opvoeden van hun kinderen. Sterker nog, er zijn meer dan genoeg alleenstaande ouders die überhaupt geen hulp bij het opvoeden hebben omdat ze geen partner hebben die ze kunnen inschakelen of raadplegen. Het is soms al zwaar genoeg om kinderen op te voeden als je met zn tweeën bent, kun je nagaan hoe lastig het is als je er alleen voor staat. Het is dan ook niet zo raar om hulp bij het opvoeden in te schakelen, net als wanneer je met zn tweeën problemen ervaart overigens. 

Waarom hulp bij het opvoeden inschakelen?

Je vraagt je nu misschien af waarom je hulp bij het opvoeden kan inschakelen, en tegen welke dingen mensen aanlopen die dat nodig hebben. Allereerst is het belangrijk dat je het je beseft als je geen plezier beleeft aan de opvoeding van je kinderen, als het je teveel energie kost of als je je te vaak wanhopig of teleurgesteld voelt omdat jouw acties niet het gewenste resultaat bereiken. Het is natuurlijk logisch dat je dan hulp bij het opvoeden wilt. Maar ook wanneer je het gevoel hebt dat je een bepaalde verbinding mist met je kind en je graag wat beter tot hem of haar wilt doordringen en een connectie maken, kan hulp bij het opvoeden af en toe handig zijn. er zijn nu eenmaal veel experts op dat gebied van wie je nog veel kunt leren. Een bedrijf dat werkt met dat soort opvoedexperts is Opvoeden met Plezier (https://opvoedenmetplezier.nl.) Bij Opvoeden met Plezier vind je een handige online cursus met als uitgangspunt: Bewust ouderschap. Het is een cursus die speciaal bedoeld is voor ouders die problemen ervaren met de opvoeding van hun kinderen en dus hulp bij het opvoeden zoeken, maar het niet zo ernstig vinden dat ze daarvoor in (gespreks-)therapie willen. Een online cursus is dan een prima alternatief om eerst eens te proberen.

Wat leer je in de online cursus?

In de online opvoedcursus van Opvoeden met Plezier leer je allerlei dingen die te maken hebben met de opvoeding van kinderen, maar vooral veel op het gebied van communicatie. Je krijgt er onder andere de volgende informatie:

  • Waarom je kind doet wat hij doet
  • Hoe je met jouw gedrag en verwachtingen zijn gedrag beïnvloedt
  • Wat voor patronen er tussen jou en je kind kunnen bestaan
  • Hoe je het beste kunt omgaan met straffen, belonen en begrenzen
  • Wat je kind van jou kan spiegelen en wat je van hem kunt leren.

Al met al is de cursus een prima hulp bij het opvoeden omdat je alles leert over de basis van het opvoeden van kinderen. Na het afronden sta je als ouder en stuk sterker en zal je kind het gevoel hebben dat je rustiger, beheerster en tegelijkertijd met meer zelfvertrouwen optreedt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn