Schakelmateriaal is het geheel aan materiaal wat u kunt gebruiken om elektriciteit door te schakelen. Hierbij kunt u denken aan een scala aan verschillende schakelaars en toebehoren. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal van de veelgebruikte schakelaars, een subcategorie van het schakelmateriaal:

  • wissel schakelaar
  • serie schakelaar
  • wissel-wissel schakelaar
  • kruis schakelaar
  • tweepolige schakelaar
  • driestanden schakelaar
  • jaloezie schakelaar

In Nederland zijn bijna alle stopcontacten ingesteld op 230 Volt. Dit maakt het gemakkelijk om het juiste schakelmateriaal te kopen. Het schakelmateriaal moet namelijk goed passen bij de aansluiting die aanwezig is in het huis, gebouw of woning. Toch is er een behoorlijke variatie te herkennen binnen het aanbod van schakelmateriaal. Zo zijn er om te beginnen verschillende merken. Ten eerste is er Peha. Dit merk staat bekend om de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ten tweede is er het merk Mennekes. Dit merk staat niet per se bekend om diens goede prijzen, maar des te meer om betrouwbaarheid een weerbarstigheid. Busch Jaeger is een derde merk dat besteld kan worden. Dit merk wordt gekenmerkt door de zeer hoge kwaliteit. Dit merk staat er verder om bekend dat het gemakkelijk aan te sluiten is en daarnaast ook nog eens gemakkelijk te gebruiken is. Er zijn ten slotte nog andere merken, zoals Gira en Jung, en ook deze hebben elk hun eigen kwaliteiten.

Hoe kiest u tussen al dat schakelmateriaal?

Het is al duidelijk geworden dat er veel verschillende soorten schakelmateriaal van veel verschillende merken beschikbaar zijn. Deze verschillen onderling van eigenschappen. Dat houdt in dat het soms lastig kan zijn om de juiste schakelaar te kiezen. Schakelmateriaal is nou eenmaal erg divers, maar u kunt er zeker van zijn dat de aansluiting zal passen op een outlet van 230 Volt. Hier zullen drie belangrijke soorten schakelaars van het schakelmateriaal besproken worden, zodat u er wegwijs in kunt worden. Ten eerste is er sprake van de bekende wisselschakelaar. Dit is in het algemeen de bekendste uitwerking van schakelmateriaal en dit model wordt dan ook overvloedig in huizen, boten, campers, caravans en zo voorts gebruikt. Een wisselschakeling wordt gekenmerkt door twee schakelaars en een enkel doel, zoals een lamp. De draden – bijvoorbeeld fasedraden, nuldraden en schakeldraden – lopen tussen de twee schakelaars en de lamp, in dit geval. Dit houdt in dat u de lamp met beide schakelaars aan en uit kunt doen. In jargon wordt dit ook wel een hotelschakeling genoemd. Op de website vindt u dit model en de bijbehorende informatie. Ten tweede is de serieschakelaar een veelgebruikt model. Hierbij is het niet het geval dat er twee schakelaren op één doelproduct zitten aangesloten, zoals u hierboven zag bij de wisselschakelaar met twee schakelaars en één lamp. Een serieschakelaar is simpelweg een schakelaar die op meerdere standen gezet kan worden. Meestal zijn er drie mogelijk standen. Zo kunt u bijvoorbeeld in stand 1 alle lampen uit hebben, in stand 2 een lamp in de hal aan doen en met stand drie nog een andere lamp aandoen. Dit stelt u in staat om nauwkeurig te bepalen hoeveel licht u wilt, zonder dat u daarvoor meerdere schakelaars hoeft te gebruiken. Ten slotte is de drie standen schakelaar een populaire vorm van schakelmateriaal. Deze zult u bijvoorbeeld wel herkennen van uw afzuigkap. Deze schakelaar wordt dan ook veel gebruikt op een centrale ventilatie eenheid (CVE) of pijp dak ventilator (CVD). Hoewel deze apparaten vaak zuinig en efficiënt werken, kan het zeer nuttig zijn om ze aan en uit te zetten met schakelmateriaal. In zo een geval is een drie standen schakelaar dus specifiek relevant.

Het gemak uw apparaten met een enkele schakelaar aan en uit te kunnen zetten

Zonder schakelmateriaal zouden onze apparaten dag en nacht aan staan. Dat zou behoorlijk veel energie kosten. U gebruikt een lamp bijvoorbeeld toch niet wanneer u slaapt, niet thuis bent of het licht genoeg is buiten. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de opwarming van de aarde. Als u een bepaald apparaat niet nodig heeft, is het zodoende beter om deze uit te schakelen. Doet u dit niet, dan verspilt u eigenlijk kostbare energie. Schakelmateriaal maakt het gemakkelijk om apparaten, lampen en zo voorts aan en uit te zetten. U hoeft niet langer een ingewikkelde handeling uit te voeren, maar kunt simpelweg een knopje indrukken of schakelaar omwippen. Hoewel het soms lastig kan zijn om de juiste schakelaar uit te kiezen, is het toch van belang dat u hier even de tijd voor neemt. Welk schakelmateriaal u nodig heeft hangt namelijk erg af van wat u wilt bereiken. Wilt u enkel een lamp aan en uit kunnen doen? Dan is het gemakkelijk om het juiste model uit te kiezen. Als er echter sprake is van zonwering, dan kan het zijn dat u weer een geheel ander model schakelaar nodig heeft. Op de website vindt u een hoeveelheid aan informatie, maar u kunt ook altijd een medewerker of medewerkster om raad vragen. Zo voorkomt u het bestellen van een verkeerd type en de nadelige gevolgen daar van. Samenvattend zijn er een aantal merken beschikbaar die elk verschillende elementen aanbieden. Daarnaast zijn er een aantal verschillende modellen van schakelaars die elk een bepaald doel dienen. Zodoende is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, maar het is tevens gemakkelijk om hulp hier bij te vragen. Zo staat u nooit met de verkeerde schakelaar in huis.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn