Tegenwoordig kunnen we objecten gemakkelijk en bijna kant en klaar uit een printer laten rollen. Het heeft iets weg van sciencefiction en het is dichterbij dan je denkt. De 3D printer voor 3D printing is dan ook behoorlijk in opmars. De techniek is niet nieuw maar is er nu pas echt klaar voor om 3D printing goed uit te kunnen voeren. 3D printing maakt het mogelijk om producten of prototypes zonder allerlei industriële processen en verschillende grote machines te maken. 3D printing is door de huidige ontwikkelingen zelfs betaalbaar en in veel kleiner formaat te leveren. Hierdoor kan een 3D printer zelfs bij u op kantoor of thuis gebruikt worden. 3D printing is een geweldige vorm van productietechniek en maakt het mogelijk voor u om uw object gedetailleerd uit te printen. Dit geldt ook voor wat meer complexe en zeer gedetailleerde objecten. 3D printers werken dan ook zeer nauwkeurig en verfijnd. De printers werken hetzelfde als een reguliere 2D printer die op papier of andere oppervlakte kan printen. Een 3D printer maakt het object door laag voor laag de lagen met elkaar te verbinden. Deze lagen zijn zeer fijn en afhankelijk van de printer, kan de printer de lagen aan elkaar vast lijmen of door de hitte laten versmelten met elkaar. Dit kan in de vorm van poeder, laag voor laag aan elkaar geplakt of gesmolten worden, of middels verlijming gelijmd of versmolten worden. Het fijne aan een goede 3D printer is dat 3D printing met verschillende soorten grondstoffen tegelijk kunnen worden uitgevoerd en onder verschillende temperaturen. 3D printing maakt het voor u mogelijk om objecten of uw producten gemakkelijk via uw computer zelf te printen met uw eigen 3D printer. Afhankelijk van de grondstoffen die u gebruikt print u nu zelf uw producten van hoge kwaliteit uit. Geheel schoon, betaalbaar en professioneel.

3D printing, de toepassingen

3D printing bestaat al enige tijd en is nu mobieler en betaalbaarder geworden, maar ook geavanceerder doordat de printers nog steeds verder ontwikkeld worden. 3D printing werd voorheen veel gebruikt door o.a. architecten of grotere bedrijven die snel een 3D model nodig hadden. Ook in de medische sector is 3D printing een techniek die steeds meer gebruikt wordt. Veelal omdat het om zeer complex en gedetailleerd werk gaat, maar ook heel schoon is. Schoon in de zin van dat 3D printing niet voor afval zorgt. Dit bespaart ook nog eens een hoop kosten. Tegenwoordig kent de 3D printer veel meer toepassingen en bereid het zijn werkveld langzaam maar zeker steeds meer uit. Zo wordt de 3D printer gebruikt in o.a.:

  • de kunst
  • marketing campagnes
  • het maken van voedingsmiddelen zoals snoep
  • medische sector
  • architectuur
  • film industrie
  • autobranche
  • meubel productie

Zoals je ziet, gaan steeds meer bedrijven investeren in een 3D printer. Dit heeft verschillende redenen. Een daarvan is dat het kosten besparend is, en dat klinkt altijd goed. Voorheen waren 3D printers erg duur en kon je ze huren of was het een grote investering die je snel terug verdiende, maar nu de techniek verder gevorderd is, zijn zelfs de goede en geavanceerde 3D printers zeer betaalbaar geworden. Het besparen zit hem in het schone werken van de 3D printer en de grondstoffen die gebruikt kunnen worden. 3D printing is schoon omdat er tijdens het printproces geen afval overblijft. Het is dus ook nog eens efficiënt, omdat enkel de hoeveelheid grondstof die nodig is wordt gebruikt. Kosten worden hier dus ook bespaard. Tevens zijn de grondstoffen niet duur in aankoop. Afhankelijk van de kwaliteit, toepassing van het object, de mogelijkheden van de printer en jouw budget kun je het zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. 3D printing is dus ook voor jou zeer toegankelijk en een makkelijke techniek om je eigen objecten snel en gemakkelijk in je handen te hebben, zonder al te veel ingewikkelde tijdrovende en industriële processen.

3D printing software

Om jouw eigen object door 3D printing gemakkelijk uitgeprint te krijgen, heb je een digitaal of fysiek 3D model nodig. Mocht je een fysiek 3D model gemaakt hebben, dan kun je deze ook met een 3D scanner inscannen. 3D modellen worden digitaal gemaakt met een 3D tekenprogramma. Software programma’s zijn er ook in verschillende soorten. Er zijn veel verschillende technische softwareprogramma’s waar je 3D tekeningen kunt maken zoals Maya, AutoCAD, Rhinoceros, Vectorworks en Blender. Dit zijn programma’s die enige tekenervaring of technische tekenervaring vereisen. Ben je niet zo heel kunstzinnig, dan heb je ook gratis tekensoftware die 3D tekenen ondersteunt zoals bijvoorbeeld Google SketchUp. Een goed model heb je wel nodig om een tot een goed geprint object te komen. Hier gaat waarschijnlijk dan ook de meeste tijd in zitten. Ieder programma heeft zijn eigen functionaliteiten en mogelijkheden. Het ene programma is veelzijdiger dan een ander programma. Zorg dat je het programma kiest wat het beste bij jouw technische kennis, tekenkunst en toepassing van het programma past. Zo weet je zeker dat je niet een programma kiest waar je mee overweg kunt of snel onder de knie kunt krijgen. 3D printers maken het voor jou mogelijk om prototypes maar ook volledige producten te printen, op kantoor of zelfs thuis. Zo wordt het 3D printen niet alleen voor grote bedrijven mogelijk gemaakt, maar ook voor jou en jouw producten. Van snoepgoed tot marketing campagne poppetjes, hele stoelen, tafels en protheses. 3D printing ontwikkeld zich snel en wij hebben zelfs een printer voor jou.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn