Waarom zou jij ook gastouder moeten worden? En wat houdt het eigenlijk in, gastouder worden? Lees mee over de wereld van het gastouderschap, waarin de feitelijke situatie wordt besproken, de positieve kanten worden toegelicht maar ook de negatieve kanten van het gastouderschap niet zullen worden vergeten. Deze zijn natuurlijk minstens zo belangrijk om een juiste afweging te maken of jij gaat kiezen om gastouder te worden of dat je er van te voren al vanaf ziet. 

Gastouder worden: waar moet ik me op voorbereiden? 

Wat is een gastouder precies? Een gasthouder is iemand die in de eigen huiselijke kring kinderen opvangt, daar komt het eigenlijk op neer. De naam zegt het eigenlijk ook al een beetje natuurlijk. Het wordt ook wel onthaalouder genoemd. De grote vraag is of je kinderen kunt hebben als je gastouder wilt worden, want je kunt (vooral jonge) kinderen niet zomaar de deur uit doen, hoe graag je dit ook zou willen. Het is juist zo dat de kinderen gemakkelijk mee kunnen draaien in het gezin, dit zorgt voor een leuke dynamiek en de kinderen kunnen er juist veel plezier aan beleven als er meerdere nieuwe contacten in het gezin zijn. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld helpen bij kleine klusjes, uiteraard in goed overleg, want een arbeidsverhouding mag er natuurlijk niet door ontstaan, iets dat ten strengste verboden is als het om kinderen onder een bepaalde leeftijd gaat. De meeste gastouders in Nederland zijn aangesloten bij een kinderopvang in de omgeving. Waarom dit zo is? Dit heeft te maken met de registratie voor bijdragen in de kosten voor de kinderopvang van de overheid maar ook voor de werkgever of in sommige gevallen werkgever(s).

Hoe kan ik gastouder worden? 

In het algemeen geldt dat jij gastouder kunt worden als je voldoet aan een aantal eisen, zoals andere de volgende:

  • Je moet een geschikt diploma hebben
  • Je moet een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) in je bezit hebben
  • Je moet je inschrijven bij een geregistreerd gastouderbureau
Het eerste puntje is natuurlijk vrij logisch, alhoewel ook op dit punt veel vragen ontstonden. Je m het een geschikt en volwaardig diploma hebben als jij gastouder wilt worden. Zie hiervoor de regeling Wet kinderopvang, in het bijzonder artikel 10. Stel je het geval voor dat jij gastouder wilt worden maar dat jouw diploma niet in de lijst van artikel 10 staat. Wat moet je dan doen? De volgende stap voor jou is dan vervolgens om bij DUO te laten uitzoeken of jouw diploma er misschien toch wel onder valt. Er kunnen namelijk meer wegen naar Rome leiden gelukkig, dus wees niet bang als jouw diploma er niet. tussen staat. Je hebt ook een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig, naast alles wat hiervoor is besproken. En hoe werkt het inschrijven bij een gastouderbureau dan precies? Vaststaat dat gastouderbureaus zich moeten registreren in het Landelijk Register Kinderopvang. En jij kunt – als jij gastouder wilt worden – je alleen inschrijven op je opvangadres. Overigens moet je vanzelfsprekend voloen aan de minimumleeftijd van 18 jaa en tijdens de opvang Nederlands spreken. 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn