Wanneer het gaat om de kracht van een bedrijf, dan wordt er vaak gesproken over de kernwaardes. Een duurzame instelling bijvoorbeeld, een dynamisch karakter of een actieve teamgeest op de werkvloer. Maar is het verstandig om te kijken naar de kernwaardes van een bedrijf wanneer het gaat om de kracht vanuit een onderneming zelf, of is het beter om te kijken naar de daadwerkelijke invulling van de processen en de kansen die aangegrepen worden vanuit het bedrijf zelf? Toen wij keken naar de mogelijke invullingen van ons ondernemingsplan, kwamen we erachter dat er veel repetitieve stappen waren die constant gezet moesten worden binnen de processen die uitgevoerd werden. Stappen die geautomatiseerd konden worden, maar we hadden geen idee hoe we dat konden doen. Tot we in gesprek kwamen met een ontwikkelaar die ons wees op erp systemen. Dit zijn automatische handelingen die niet daadwerkelijk verricht hoeven te worden. Het zijn juist koppelingen tussen verschillende onderdelen van het bedrijf waardoor de herhaaldelijke aard van de handelingen niet langer nodig is. En dat leverde ons niet alleen meer winst op, de erp systemen zorgen er ook voor dat we wél de lening rond konden krijgen om onze onderneming te financieren en klaar te maken voor de toekomst.

Waarom erp systemen gebruiken?

Er zijn veel aanpassingen die op dagelijkse basis gedaan kunnen worden. Wij hebben ervoor gekozen om de processen te automatiseren waar de meeste tijd in ging zitten, om vervolgens de erp systemen verder uit te bouwen tot systemen die daadwerkelijk alle processen binnen ons bedrijf over konden nemen. Zo kwamen er mensenhanden vrij en konden we meer arbeidsuren inzetten op de plekken die we echt nodig hadden. Het ironische is dat het aantrekken van de erp systemen zorgde voor een financiering waarvan we achteraf nog maar 70% nodig hadden omdat de erp systemen zelf de kosten gedrukt hadden in de tussentijd. Het extra geld hebben we op onze beurt weer ingezet om zonnepanelen te gebruiken op het dak van onze loods. Maar dat is niet waar de kracht van ons bedrijf zit. De echte kracht van ons bedrijf zit in het feit dat orders verwerkt kunnen worden op elk moment van de dag, er altijd voorbereidingen gedaan kunnen worden en er altijd gewerkt wordt. Ook op de momenten dat er helemaal niemand aanwezig is. De erp systemen leggen contact met de calculators, die rekenen de bestelling door en bekijken of er genoeg vrije uren op de machines zijn, of de materialen aanwezig zijn en of de kosten gedekt kunnen worden. Wanneer dit het geval is, zien we een compleet plan op ons bureau liggen wanneer we beginnen met werken. Dát is de kracht van erp systemen en daarmee ook van ons bedrijf.

Optimalisatie kost geld, en loont

Optimalisatie van de bedrijfsprocessen kost geld, maar uit ervaring weten we dat het aanzienlijk meer op kan leveren dan het kost. Niet alleen door de erp systemen zelf overigens. Bij het nalopen van de processen kom je vaak stappen tegen die ook anders zouden kunnen. Daarom raden wij op onze beurt sterk aan om een objectief stel ogen in te huren op het moment dat de plannen in de erp systemen gezet worden, zodat je ineens kunt zien of alles wel zo optimaal draait als je dacht. Het is belangrijk dat dit een kritisch iemand is die niet in het bedrijf zelf actief is. Jouw medewerkers zijn vaak te aardig en zijn gewend aan de processen die gebruikt worden, zij herkennen de manieren waarop aanpassingen gedaan moeten worden daardoor niet.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn